Anem entrant com sempre en el fred... per això, i com que les carxofes –que m'encanten!– ja són de temporada, us proposo una recepta saludable molt apropiada per a aquestes dates: carxofes saltades amb gambetes!
Ingredients per a 2 persones:
- 8 carxofes fresques.
- 1 llimona.
- 2-3 grans d’all.
- 200 g de gambes petites cuites congelades.
- Julivert fresc.
- 10 ml de vinagre de poma.
- 100-150 ml d’aigua o brou de peix.
- Oli d’oliva verge extra.
- Pebre negre.
- Sal.
Elaboració: Neteja les carxofes traient totes les fulles que no es poden utilitzar i talla-les per la meitat. Perquè no es posin negres, mentre no les utilitzes, posa-les en un bol amb aigua i un raig de llimona. En una paella amb una mica d’oli, sofregeix lleugerament els alls picats. Quan estiguin una mica enrossits (que no es cremin!), afegeix-los les carxofes i mig got d’aigua. Deixa-ho coure durant alguns minuts amb la paella tapada. Passada aquesta estona, afegeix-hi el julivert picat, el brou de peix o l’aigua, el suc de mitja llimona i el vinagre de poma. Intenta que el líquid les cobreixi del tot (si no, afegeix-hi una mica més d’aigua o brou). Torna a tapar la paella i deixa-ho coure tot a foc mitjà durant 10 o 15 minuts, fins que les carxofes comencin a estar toves. Afegeix-los les gambes pelades, salpebra-ho i cuina-ho tot sense tapar fins que quedi reduït el brou, vigilant que les gambes estiguin prou cuites. Pots servir el plat final empolvorat amb una mica d’all en pols i més julivert picat.
I a gaudir-ne!