5/22/2024

El cortisol

...o l'hormona de l'estrès

El cortisol és una hormona produïda per les glàndules suprarenals en situacions d’estrès. Aquesta hormona té un impacte significatiu en el nostre cos i a la nostra salut en general, desenvolupant així, un paper protagonista a la majoria dels processos fisiològics que fan que el nostre cos funcioni.

Així doncs, per què la coneixem com a “hormona de l'estrès”? Un cop el nostre cos rep una amenaça interna o externa, el sistema nerviós s’activa generant una seqüència de respostes hormonals. Una d’aquestes respostes, consisteix que una de les glàndules suprarenals alliberen cortisol, ajudant l’organisme a obtenir l’energia que necessita per enfrontar-se a l’estrès.

Però és clar, el cortisol no és dolent per si sol. Ho és en excés. Un excés de cortisol està lligat al greix de la zona abdominal; augmenta la resistència a la insulina; tenir molt de cortisol redueix les defenses; pot causar indigestions; augmenta la pressió arterial...

Des de la perspectiva de la nutrició, hi ha algunes estratègies que es poden seguir per ajudar a mantenir els nivells de cortisol equilibrats. És important seguir una dieta equilibrada i evitar els aliments processats, rics en sucres i greixos saturats. Aquí teniu alguns aliments que poden contribuir a equilibrar-lo.

  • Plàtans. Estimulen la serotonina.
  • Nabius. Contenen antioxidants i vitamina C.
  • Taronges. Estabilitzen els nostres nivells de tensió arterial i també tenen vitamina C.
  • Verdures. Com ara els espinacs, els alvocats o les patates, són fonts de magnesi, redueixen el cortisol i afavoreixen el son (contribueixen a la millora de la salut mental).
  • Peix. És un aliment ric en omega-3, per tant, ens ajuda a reduir l’ansietat.
  • Xocolata negra. S’ha demostrat que consumir xocolata negra redueix el cortisol, millora el flux sanguini i disminueix la pressió arterial. Important! Ha de ser 85% o superior i no n’heu d’abusar!

A la consulta et dono més eines per encarar aquesta situació. Parlem-ne!

Complementar la dieta equilibrada amb la pràctica de tècniques de relaxació com la meditació, el ioga o la respiració profunda ens pot ajudar a reduir l'estrès i, per tant, reduir els nivells de cortisol i millorar la nostra salut en general.

Tornar al llistat
Plan de recuperación, transformación y resiliencia