6/14/2022

'Mindful eating'

...o ser conscient del que mengeu i com ho mengeu

Moltes de vosaltres haureu sentit a parlar del mindfulness, ser plenament conscients de l’activitat que s’està realitzant, amb plena concentració i comprensió del moment, sense interferència d’altres pensaments. Una variant d’aquest tipus d’exercici és el conegut com a mindful eating, és a dir, no només tenir en compte el que mengem, sinó com ho mengem.

Un enfocament holístic –en la totalitat del context que ens envolta– ajuda a donar més context al perquè de la nostra alimentació; a la nostra ansietat o necessitat per menjar segons quins productes en concret; per què alguns àpats poden resultar indigestos; i quina relació tenen algunes emocions amb el nostre menjar. Per exemple, quantes de nosaltres mengem amb el mòbil a la mà o mirant la televisió? O menjar una carmanyola saludable a la feina i que se’ns posi malament perquè ho hem fet amb presses i estrès?

Si som capaces de frenar els pensaments, activitats i els centenars d’estímuls que tenim durant el dia a dia i centrar-nos en l’àpat que estem duent a terme, aconseguirem més calma, serenitat i pau d’esperit.

I com ho podem aconseguir? Aquí teniu uns quants consells interessants:

  1. A poc a poc i sense pressa: dediqueu una estona a menjar. No mengeu en 10 minuts i correu a fer altres coses; això es pot indigestar.
  2. Mastegueu bé: es recomana mastegar un mínim de 20-25 vegades cada cullerada. Empassar gairebé directe no ajuda!
  3. La forquilla, que descansi: entre mossegada i mossegada, mentre mastegueu, deixeu els coberts al plat.
  4. Mossegades petites: com més petites siguin les mossegades que feu, millor: es menja amb més calma i s’assaboreix millor l’àpat.
  5. Empasseu totalment abans de tornar-hi: així no us empassareu aire.
  6. Sense estímuls, sense distraccions: mòbils, televisions i altres estímuls (com treballar mentre mengeu) no són d’ajuda per menjar amb calma. I res de treballar mentre megeu!
  7. A taula! Asseure’s a taula, i no pas menjar de peu o al sofà o la taula de la feina.
  8. Bona companyia: no atabalar-se menjant és important; i la companyia durant l’àpat també hi ajuda molt.
  9. No creuar les cames: el sistema digestiu i els seus òrgans necessiten espai per treballar adequadament. No us plegueu sobre vosaltres mateixes creuant les cames o amb altres postures que els forçaran a funcionar pitjor del que podrien.
  10. Menjar amb tots els sentits: el sabor del menjar es combina amb la vista, el tacte, l’olor i fins i tot l’oïda. Centreu-vos-hi!

Què us sembla? Practiquem una mica més el mindful eating?

Tornar al llistat
Plan de recuperación, transformación y resiliencia