5/22/2024

El cortisol

...o la hormona del estrés

El cortisol és una hormona produïda per les glàndules suprarenals en situacions d’estrès. Aquesta hormona té un impacte significatiu en el nostre cos i a la nostra salut en general, desenvolupant així, un paper protagonista a la majoria dels processos fisiològics que fan que el nostre cos funcioni.

Així doncs, per què la coneixem com a “hormona de l'estrès”? Un cop el nostre cos rep una amenaça interna o externa, el sistema nerviós s’activa generant una seqüència de respostes hormonals. Una d’aquestes respostes, consisteix que una de les glàndules suprarenals alliberen cortisol, ajudant l’organisme a obtenir l’energia que necessita per enfrontar-se a l’estrès.

Però és clar, el cortisol no és dolent per si sol. Ho és en excés. Un excés de cortisol està lligat al greix de la zona abdominal; augmenta la resistència a la insulina; tenir molt de cortisol redueix les defenses; pot causar indigestions; augmenta la pressió arterial...

Des de la perspectiva de la nutrició, hi ha algunes estratègies que es poden seguir per ajudar a mantenir els nivells de cortisol equilibrats. És important seguir una dieta equilibrada i evitar els aliments processats, rics en sucres i greixos saturats. Aquí teniu alguns aliments que poden contribuir a equilibrar-lo.

  • Plàtans. Estimulen la serotonina.
  • Nabius. Contenen antioxidants i vitamina C.
  • Taronges. Estabilitzen els nostres nivells de tensió arterial i també tenen vitamina C.
  • Verdures. Com ara els espinacs, els alvocats o les patates, són fonts de magnesi, redueixen el cortisol i afavoreixen el son (contribueixen a la millora de la salut mental).
  • Peix. És un aliment ric en omega-3, per tant, ens ajuda a reduir l’ansietat.
  • Xocolata negra. S’ha demostrat que consumir xocolata negra redueix el cortisol, millora el flux sanguini i disminueix la pressió arterial. Important! Ha de ser 85% o superior i no n’heu d’abusar!

A la consulta et dono més eines per encarar aquesta situació. Parlem-ne!

Complementar la dieta equilibrada amb la pràctica de tècniques de relaxació com la meditació, el ioga o la respiració profunda ens pot ajudar a reduir l'estrès i, per tant, reduir els nivells de cortisol i millorar la nostra salut en general.

Volver al listado
Plan de recuperación, transformación y resiliencia